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Report of the Council on Ethics, Bylaws and Judicial Affairs on Advisory Opinion 5.H.2. 
SPECIALIST ANNOUNCEMENT OF CREDENTIALS 

IN NON-SPECIALTY INTEREST AREAS 
 
 
Ethical Advertising under ADA Code:  The American Dental Association recognizes 
the right of its members to promote their practices within the ethical standards set forth in 
the ADA Principles of Ethics and Code of Professional Conduct (“Code”).  Section 5.F. 
ADVERTISING of the Code states: 
 

ALTHOUGH ANY DENTIST MAY ADVERTISE, NO DENTIST SHALL ADVERTISE OR 
SOLICIT PATIENTS IN ANY FORM OF COMMUNICATION IN A MANNER THAT IS FALSE OR 
MISLEADING IN ANY MATERIAL RESPECT. 
 

The standard of “false or misleading in any material respect” is accepted in ethics and the 
law to distinguish between permissible and non-permissible advertising.  The rationale 
for this standard is the protection of the public.  Truthful, nondeceptive advertising of a 
dentist’s qualifications, services or facilities can help patients make informed choices 
about practitioners and services.  On the other hand, advertising which is false or 
misleading can harm patients by making it more difficult and costly for them to make 
informed choices. 
 
Ethical Concerns Raised by Advertising of Credentials by Specialists:  Section 5.H. 
ANNOUNCEMENT OF SPECIALIZATION AND LIMITATION OF PRACTICE, of 
the Code sets forth the General Standards for determining the education, experience and 
other appropriate requirements for announcing specialization and limitation of practice.  
These are: 
 
1. THE SPECIAL AREA(S) OF DENTAL PRACTICE AND AN APPROPRIATE CERTIFYING BOARD 

MUST BE APPROVED BY THE AMERICAN DENTAL ASSOCIATION. 
 
2. DENTISTS WHO ANNOUNCE AS SPECIALISTS MUST HAVE SUCCESSFULLY COMPLETED AN 

EDUCATIONAL PROGRAM ACCREDITED BY THE COMMISSION ON DENTAL 
ACCREDITATION, TWO OR MORE YEARS IN LENGTH, AS SPECIFIED BY THE COUNCIL ON 
DENTAL EDUCATION [AND LICENSURE], OR BE DIPLOMATES OF AN AMERICAN DENTAL 
ASSOCIATION RECOGNIZED CERTIFYING BOARD.  THE SCOPE OF THE INDIVIDUAL 
SPECIALIST’S PRACTICE SHALL BE GOVERNED BY THE EDUCATIONAL STANDARDS FOR 
THE SPECIALTY IN WHICH THE SPECIALIST IS ANNOUNCING. 

 
3. THE PRACTICE CARRIED ON BY DENTISTS WHO ANNOUNCE AS SPECIALISTS SHALL BE 

LIMITED EXCLUSIVELY TO THE SPECIAL AREA(S) OF DENTAL PRACTICE ANNOUNCED BY 
THE DENTIST. 

 
The nine specialties currently approved by the Association are:  dental public health, 
endodontics, oral and maxillofacial pathology, oral and maxillofacial radiology, oral and 
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maxillofacial surgery, orthodontics and dentofacial orthopedics, pediatric dentistry, 
periodontics and prosthodontics. 
 
A dentist who meets the General Standards for announcement of specialization and 
limitation of practice may also possess credentials in non-specialty interest areas, such as 
implant dentistry, cosmetic dentistry or temporomandibular joint disorder.  The dentist 
may wish to announce these non-specialty credentials with the dentist’s specialty 
credentials.  The ethical challenge for this dentist is how to do so without creating the 
impression of equivalency between specialty and non-specialty credentials.  For example, 
the statement “Specialist in periodontics and implantology” would be likely to mislead 
the public into believing that that there is a specialty known as implantology.  The 
statement “Board certified in prosthodontics and cosmetic dentistry” raises the same 
concern. 
  
Need for the Advisory Opinion:  The Council has noted over the years the growth of 
organizations that issue credentials to dentists in non-specialty interest areas. The Council 
is aware of at least eighteen organizations that issue one or more credentials in non-
specialty interest areas, and their number seems to be growing.  A recent Council review 
of sample Yellow Pages advertising from around the country shows that specialists are as 
likely to announce non-specialty credentials as general dentists.  In 1998, the Council 
adopted Advisory Opinion 5.I.1. GENERAL PRACTITIONER ANNOUNCEMENT OF 
CREDENTIALS.  At that time, the Council indicated its intention to address the issue of 
specialist announcement of credentials in non-specialty interest areas in a separate 
advisory opinion, which is Advisory Opinion 5.H.2.  
 
Text of Advisory Opinion: Advisory Opinion 5.H.2 reads as follows: 
 

5.H.2.  SPECIALIST ANNOUNCEMENT OF CREDENTIALS IN-
NONSPECIALTY INTEREST AREAS. 
A DENTIST WHO IS QUALIFIED TO ANNOUNCE SPECIALIZATION UNDER THIS SECTION 
MAY NOT ANNOUNCE TO THE PUBLIC THAT HE OR SHE IS CERTIFIED OR A DIPLOMATE 
OR OTHERWISE SIMILARLY CREDENTIALED IN AN AREA OF DENTISTRY NOT 
RECOGNIZED AS A SPECIALTY AREA BY THE AMERICAN DENTAL ASSOCIATION 
UNLESS: 
 
1. THE ORGANIZATION GRANTING THE CREDENTIAL GRANTS CERTIFICATION OR 

DIPLOMATE STATUS BASED ON THE FOLLOWING:  A) THE DENTIST’S SUCCESSFUL 
COMPLETION OF A FORMAL, FULL-TIME ADVANCED EDUCATION PROGRAM 
(GRADUATE OR POSTGRADUATE LEVEL) OF AT LEAST 12 MONTHS’ DURATION; 
AND B) THE DENTIST’S TRAINING AND EXPERIENCE; AND C) SUCCESSFUL 
COMPLETION OF AN ORAL AND WRITTEN EXAMINATION BASED ON 
PSYCHOMETRIC PRINCIPLES; AND  
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2. THE ANNOUNCEMENT INCLUDES THE FOLLOWING LANGUAGE:  [NAME OF 
ANNOUNCED AREA OF DENTAL PRACTICE] IS NOT RECOGNIZED AS A SPECIALTY 
AREA BY THE AMERICAN DENTAL ASSOCIATION. 

 
NOTHING IN THIS ADVISORY OPINION AFFECTS THE RIGHT OF A PROPERLY QUALIFIED 
DENTIST TO ANNOUNCE SPECIALIZATION IN AN ADA-RECOGNIZED SPECIALTY 
AREA(S) AS PROVIDED FOR UNDER SECTION 5.H OF THIS CODE OR THE 
RESPONSIBILITY OF SUCH DENTIST TO LIMIT HIS OR HER PRACTICE EXCLUSIVELY TO 
THE SPECIAL AREA(S) OF DENTAL PRACTICE ANNOUNCED. SPECIALISTS SHALL NOT 
ANNOUNCE THEIR CREDENTIALS IN A MANNER THAT IMPLIES SPECIALIZATION IN A 
NON-SPECIALTY INTEREST AREA. 

 
Council Authority to Issue Advisory Opinions:  The Council has the authority under 
the ADA Bylaws to issue advisory opinions that give guidance on how the Council would 
interpret the ADA Code if faced with a particular issue on appeal.  As expressions of the 
Council’s position, advisory opinions generally take effect as soon as they are adopted by 
the Council.  However, because of the importance of this issue to the profession, the 
Council decided to circulate the advisory opinion in draft form to the communities of 
interest for comment.  Based on the comments received, the Council made several 
changes in the advisory opinion before it was adopted in final form.  This report provides 
information on the meaning of key terms and concepts used in the advisory opinion for 
the guidance of the membership and the constituent and component societies that may be 
called upon to enforce it. 
  
Interpretation of Advisory Opinion 5.H.2: 
 
What credentials are covered by the Advisory Opinion?  The Advisory Opinion applies to 
any credential in a non-specialty interest area, including “certified,” “accredited,” 
“diplomate,” “fellow” or “master.”  It does not apply to a statement of membership in an 
organization as long as the statement does not express or imply specialization or special 
qualifications which cannot be substantiated.   
 
What effect will the Advisory Opinion have on the issuance of credentials by 
organizations in non-specialty interest areas?  None.  The Advisory Opinion does not 
control the granting of credentials.  Its scope is limited solely to the announcement of 
credentials by ADA members. 
 
What effect will the Advisory Opinion have on non-ADA members?  The ADA Code 
governs the conduct of ADA members, who agree to abide by the Code as a condition of 
membership.  Nonmembers have not made this commitment.  However, the Advisory 
Opinion will provide guidance to nonmembers and can be of use to state dental boards as 
a model advertising rule. 
 
What effect will the Advisory Opinion have on the scope of specialty practice?  None.  As 
stated in the Code, Section 5.H. ANNOUNCEMENT OF SPECIALIZATION AND 
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LIMITATION OF PRACTICE, under General Standard 2:  “The scope of the individual 
specialist’s practice shall be governed by the educational standards for the specialty in 
which the specialist is announcing.”  Nothing in the Advisory Opinion affects this 
standard. 
 
Doesn’t the Advisory Opinion conflict with General Standard 3 on limitation of practice?  
No.  General Standard 3 states:  “The practice carried on by dentists who announce as 
specialists shall be limited exclusively to the special area(s) of dental practice announced 
by the dentist.”  Advisory Opinion 5.H.2 would only permit a specialist to announce 
credentials in a non-specialty interest area if the services covered by the interest area were 
within the scope of the specialist’s practice. 
 
Why did the Council adopt a special advisory opinion for specialists?  Although most of 
the issues involved in advertising non-specialty credentials are the same for specialists 
and general dentists, there are differences that warrant a separate advisory opinion.  
Advisory Opinion 5.I.1. GENERAL PRACTITIONER ANNOUNCEMENT OF 
CREDENTIALS requires the dentist to disclose that he or she is a general dentist.  
Clearly, this requirement is inapplicable to specialists.  Advisory Opinion 5.H.2. 
SPECIALIST ANNOUNCEMENT OF CREDENTIALS IN NON-SPECIALTY 
INTEREST AREAS cautions specialists against making claims that might confuse the 
public about the difference between their specialty and non-specialty credentials. This 
caution has no relevance to general dentists. 
 
What constitutes a “formal, full-time advanced education program of at least 12 months 
duration?”  The Council will be guided by generally accepted educational standards in 
defining these terms.  The Council’s intent in adopting the 12-month requirement was to 
specify a program of at least one academic year in length.  The concept of an academic 
year is used in the ADA Bylaws to define a Student Member (Chapter I, Section 20.C).    
The length of the academic year is traditionally determined by the sponsoring institution.  
At the advanced dental education level, this is usually 12 months.  It is understood that 
the program content will be primarily related to the non-specialty interest area. 
 
“Formal” is another term that must be defined by reference to accepted usage in the 
educational community.  The Commission on Dental Accreditation has taken the position 
that a “formal” advanced educational program is one beyond the predoctoral curriculum 
offered at the graduate or postgraduate level by an accredited institution of higher 
learning.  The Council sees no reason at this time to use a different definition for 
purposes of this advisory opinion. 

 
Could a specialist fulfill the formal, full-time advanced education requirement on a part-
time basis?  Yes, the Council believes that the requirement could be met on a part-time 
basis, so long as: 1) the educational experience, including clinical experiences and 
responsibilities, is the same as that required of the full-time program; and 2) there are an 
equivalent number of months spent in the program. 
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Will the ADA evaluate educational programs to ensure that they meet these standards?  
The ADA House of Delegates has from time to time considered proposals for the ADA to 
recognize credentialing bodies in non-specialty interest areas but opted not to pursue 
them.  Advisory Opinion 5.H.2 does not rely on the existence of such a recognition 
program.  Unless and until the House adopts such a program, the Council believes that 
decisions about whether a dentist meets the requirements set forth in Advisory Opinion 
5.H.2 for announcement of credentials can be made on a case-by-case basis when a 
complaint is filed for an alleged violation of the Advisory Opinion. 
 
Could a specialist meet the educational requirements of Advisory Opinion 5.H.2 based on 
his or her advanced specialty education program?  The advisory opinion states that a 
credential may be based on advanced education at the graduate or post-graduate level.  
This requirement might be satisfied by an advanced specialty education program, as long 
as the program included formal, full-time education of at least 12 months’ duration 
primarily related to the announced non-specialty interest area.  Ultimately, it will be up to 
the body that grants the credential to decide whether a particular program satisfies the 
educational standards for the award of its credential.  The Council will look to the 
credentialing body’s educational standards to determine whether they satisfy 5.H.2. 
 
What type of “training and experience” is required to announce the credential?  The 
Council believes that this decision should be left to the credentialing body of the non-
specialty interest area.  As a rule of thumb, the experience requirements of the recognized 
specialty boards are at least equal in time to their educational requirements.   
 
What are “psychometric principles” and who will decide if a particular examination is 
based on these principles?  Psychometric principles are standards of test construction and 
administration assuring the reliability, validity and reproducibility of the examination 
results.  These principles are set forth in Standards for Educational and Psychological 
Testing published by the American Educational Research Association, American 
Psychological Association and National Council on Measurement in Education. 
 
Whether a particular examination is based on psychometric principles will be determined 
on a case-by-case basis by, in the first instance, the component or constituent society that 
investigates a complaint of an alleged violation of the Advisory Opinion and ultimately 
by CEBJA sitting as the highest level of appellate review in the tripartite system’s 
disciplinary process.  CEBJA will consult with the appropriate agencies of the ADA as 
necessary in making these determinations. 
 
Will dentists who announced their credentials before the Advisory Opinion 5.H.2 was 
adopted be allowed to continue to do so, even if they do not meet the education, training, 
experience or testing requirements called for in the Advisory Opinion?  The Advisory 
Opinion does not contain a “grandfather” provision that would waive any of the 
provisions of Advisory Opinion 5.H.2. 
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How prominent must the disclaimer required by the Advisory Opinion be?  The 
disclaimer must be clear and visible compared to the announcement of the credential.  
Whether a particular disclaimer is clear and visible will be judged in the context of the 
advertisement as a whole, but, at minimum, the Council will require the disclaimer to be 
in the same font, size, style and color as the credential.  The use of abbreviations to 
designate credentials shall be avoided when such use would lead the reasonable person to 
believe that the designation represents an academic degree, when such is not the case. 
 
How will the Advisory Opinion be enforced?  It will be enforced like any other part of the 
Code through the tripartite system’s disciplinary process, which is spelled out in Chapter 
XII of the ADA Bylaws.  The Council expects the constituent and component societies’ 
hearing panels to take evidence on whether an accused member’s advertisement meets the 
requirements of Advisory Opinion 5.H.2 and to base their findings on the evidence.  The 
constituents and components are reminded that before a member can be disciplined, he or 
she is entitled to notice and a hearing conducted in accordance with Chapter XII, Section 
20 of the ADA Bylaws. 
 
How will dentists and other interested parties be informed of future Council 
interpretations of the Advisory Opinion?  The Council has the option of adopting a 
supplemental report, which would be communicated to the profession and the 
communities of interest in the same manner as the original report.  Interpretations of 
Council advisory opinions made in the context of disciplinary proceedings are routinely 
published in the Council’s annual report to the House of Delegates. 
 
 
 

Adopted August 17, 1998; Revised December 10, 1999 
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